|
2023-02-18 19:28:24, szombat
|
|
|
Néhány éve hallhatjuk, hogy az omega zsírsavak fogyasztása különösen hasznos és szükséges is. De vajon miért olyan hasznos és mit tehetünk azért, hogy elegendő mennyiség jusson belőle a szervezetünkbe?
Mi a különbség az omega-3, -6- és -9 zsírsavak között és miből mennyit fogyasszunk?
Mi a különbség az Omega -3, -6 és -9 zsírsavak között?
A háromféle zsírsav más-más hatással van az emberi szervezetre, másképpen keletkezik és más a kémiai összetételük is, azonban nagyon fontos, hogy milyen arányban és mennyit fogyasztunk belőlük. Mindhárom többszörösen telítetlen zsírsav, amely szívvédő, értágító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Fontos azonban megjegyezni, hogy az omega-6 zsírsavak túlzott mértékű bevitele visszájára fordíthatja a jótékony hatásokat és gyulladásos folyamatokat indíthat el.
Az ideális arány a kulcs: omega-3/omega-6 - 1:1-től 1:4-ig terjedne, de sajnos a valóságban ez az arány 20-, 30-szoros mennyiség körül van az emberek többségénél az omega-6 zsírsav javára. Ennek oka abban keresendő, hogy míg az omega-6 zsírsav megtalálható a növényi olajokban és magvakban, addig az omega-3 elsősorban a ritkábban fogyasztott tengeri halakban lelhető fel.
Omega-3 zsírsav
A legfontosabb esszenciális omega zsírsav, amelyet a szervezet nem tud önállóan előállítani, így az a táplálkozással, vagy omega-3 táplálékkiegészítők segítségével pótolható.
Az omega-3-nak hatalmas szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Gátolja a trombociták felszaporodását, csökkenti a vér koleszterinszintjét és az érelmeszesedés, illetve a szívinfarktus valamint az agyvérzés kialakulásának kockázatát.
Ezek a zsírsavak dolgoznak az idegrendszer felépítésén is és részt vesznek a zsírszállító, gyulladásgátló prosztaglandinok előállításában is. Az omega-3 zsírsavak őrködnek a látás és az immunrendszer felett, valamint a várandósság alatt segítik a magzat egészséges fejlődését és a magzati idegrendszer kialakulását.
Omega-6 zsírsav
Az omega-6 zsírsavak megfelelő mennyiségben csökkenthetik a daganatos és a reumás megbetegedések, illetve a cukorbetegség kockázatát is.
Hiányukban számos betegség kialakulhat, mint: zsíros máj, veseproblémák, hangulatingadozás, koncentrációzavarok, szív- és emésztési zavarok például.
Tudni kell azonban, hogy az omega-6 túlzott fogyasztása káros, mert hozzájárulhat a gyulladásos folyamatok kialakulásához és az érelmeszesedés kockázatának növekedéséhez is.
Omega-9 zsírsav
Az egyetlen a három közül, ami nem esszenciális zsírsav, tehát a szervezetünk képes önállóan előállítani mégpedig omega-3 zsírsav szintetizálásával.
Az omega-9 az omega-3-hoz hasonlóan koleszterinszint csökkentő hatással bír, valamint gyulladásgátló hatása van a szervezetre.
Több Omega-3 és kevesebb Omega-6!
Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak a szervezetre, ám az omega-6 zsírsavak túlzott mennyiségű bevitele fokozza a gyulladásokat. Ahogyan korábban említettük, rendkívül fontos, hogy egyensúlyban tartsuk a kétfajta zsírsav arányát, habár a mindennapi táplálkozásunk nem erre mutat.
Az eszkimók nem ismerik a szívbetegségeket
A kutatók felfigyeltek rá, hogy az eszkimók körében rendkívül ritka a szív- és érrendszeri megbetegedés. A táplálkozási szokások felderítésével nyilvánvalóvá vált, hogy ezek az emberek a rendkívül nagy mennyiségben fogyasztott tengeri halakban lévő omega zsírsavaknak köszönhetően kerülik el szívbetegségeket.
Mit együnk, hogy omega zsírsavhoz jussunk?
A kutatások szerint egy felnőtt szervezetnek naponta 250-500 mg EPA-DHA kombinációra van szüksége, melyet kiegyensúlyozott táplálkozással és a zsírsavakat épp az omega zsírsavakat szükséges arányban tartalmazó táplálékkiegészítőkkel tudunk bevinni. A kiegyensúlyozott táplálkozásért a következőket ajánljuk.
Omega-3 források
Halak, algák
Fogyasszunk ha lehet, hetente kétszer-háromszor halakat, például hekket, lazacot, tőkehalat, makrélát, szardíniát, pisztrángot vagy esetleg tonhalat, busát. Ehetünk algát és moszatokat is, ha nem idegenkedünk tőle.
Egyéb omega-3 források
Diófélék
Lenmag és lenmagolaj
Repceolaj
Szójaolaj
Dióolaj
Mandulaolaj
Chia magok
Omega-6 és omega-9 zsírsav források
szójabab olaj
kukoricacsíra-olaj
napraforgó olaj
avokádóolaj
mákolaj
olívaolaj
dió
kendermag
napraforgómag
földimogyoró
tojás
kesudió
mandula
Fontos megjegyezni, hogy a növényi olajokkal érdemes csínján bánnunk a megfelelő omega-3, -6 arány megtartása érdekében és sütéshez, illetve főzéshez érdemes kókuszzsírt vagy teavajat használnunk.
Kinek kell fokozottan figyelni az omega-3 fogyasztásra?
Egészségtelen táplálkozással élők, halfogyasztás hiánya esetén
Elhízás esetén - szakorvossal való konzultáció szerint
Magas koleszterinszint esetén - szakorvossal való konzultáció szerint
Szív- és érrendszeri megbetegedések esetén - szakorvossal való konzultáció szerint
Csökkent HDL vagy emelkedett triglicerid esetén - szakorvossal való konzultácó szerint
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: prosztaglandinok, szívbetegségeket, koleszterinszint, kiegyensúlyozott, felszaporodását, érelmeszesedés, kialakulásának, megbetegedések, táplálkozással, gyulladásgátló, táplálkozásunk, táplálkozásért, előállításában, felderítésével, kialakulásához, szervezetünkbe, csökkenthetik, nyilvánvalóvá, cukorbetegség, immunrendszer, veseproblémák, növekedéséhez, hozzájárulhat, gyulladásokat, megelőzésében, szívinfarktus, napraforgómag, egészségtelen, halfogyasztás, kukoricacsíra, esszenciális, legfontosabb, folyamatokat, megtalálható, segítségével, idegrendszer, omega zsírsavak, háromféle zsírsav, emberi szervezetre, kémiai összetételük, omega-6 zsírsavak, jótékony hatásokat, ideális arány, emberek többségénél, omega-6 zsírsav, növényi olajokban, omega-3 elsősorban, ritkábban fogyasztott, legfontosabb esszenciális, omega-3-nak hatalmas, trombociták felszaporodását, szívinfarktus valamint, Több Omega-3, Csökkent HDL,
|
|
|
|
omega zsírsavak, háromféle zsírsav, emberi szervezetre, kémiai összetételük, omega-6 zsírsavak, jótékony hatásokat, ideális arány, emberek többségénél, omega-6 zsírsav, növényi olajokban, omega-3 elsősorban, ritkábban fogyasztott, legfontosabb esszenciális, omega-3-nak hatalmas, trombociták felszaporodását, szívinfarktus valamint, agyvérzés kialakulásának, zsírsavak dolgoznak, idegrendszer felépítésén, omega-3 zsírsavak, immunrendszer felett, várandósság alatt, magzat egészséges, magzati idegrendszer, reumás megbetegedések, cukorbetegség kockázatát, omega-6 túlzott, gyulladásos folyamatok, érelmeszesedés kockázatának, három közül, szervezetünk képes, omega-3-hoz hasonlóan, kétfajta zsírsav, mindennapi táplálkozásunk, kutatók felfigyeltek, eszkimók körében, táplálkozási szokások, rendkívül nagy, kutatások szerint, felnőtt szervezetnek, omega zsírsavakat, kiegyensúlyozott táplálkozásért, következőket ajánljuk, növényi olajokkal, megfelelő omega-3, omega-3 fogyasztásra, prosztaglandinok, szívbetegségeket, koleszterinszint, kiegyensúlyozott, felszaporodását, érelmeszesedés, kialakulásának, megbetegedések, táplálkozással, gyulladásgátló, táplálkozásunk, táplálkozásért, előállításában, felderítésével, kialakulásához, szervezetünkbe, csökkenthetik, nyilvánvalóvá, cukorbetegség, immunrendszer, veseproblémák, növekedéséhez, hozzájárulhat, gyulladásokat, megelőzésében, szívinfarktus, napraforgómag, egészségtelen, halfogyasztás, kukoricacsíra, esszenciális, legfontosabb, folyamatokat, megtalálható, segítségével, idegrendszer, kockázatának, zsírszállító, kialakulását, mennyiségben, egyensúlyban, földimogyoró, idegenkedünk, következőket, fogyasztásra, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2587
- e Hét: 27478
- e Hónap: 58964
- e Év: 263665
|
|
|